ARTIKLER

Gluten er en samlet betegnelse for en hel familie af forskellige proteiner. Gluten består primært af de to proteiner gliadin og glutenin. Gliadin giver hæveegenskaberne til det bagte brød. Glutenin bliver klistret, når det kommer i kontakt med vand, og gør at en brøddej kan æltes og blive elastisk.

Gluten findes især i hvede, spelt, rug og byg. Skal du i gang med en glutenfri kostplan, kan du nedenfor få et overblik over, hvad du skal være opmærksom på inden du starter din glutenfri livsstil.

Her finder du gluten:

  • hvede
  • hvedeklid
  • hvedekim
  • durum
  • spelt
  • bulgur
  • grahamsmel
  • semulje
  • semoulina
  • mannagryn
  • enkorn
  • byg
  • bygmalt
  • øl
  • rug

Havre er som udgangspunkt glutenfri, men havre kan smittes med gluten fra andre glutenholdige kornsorter på nabomarker, i mølleriet og pakkeriet. Derfor kan man i dag købe glutenfri havre, glutenfri havregryn og glutenfri havremel. Det er er produceret af havre, der er dyrket på marker uden smittefare fra nabomarker, og bearbejdet på møllerier, der er renset for gluten.

Glutenfri kornsorter:

Der findes mange gode alternativer til de traditionelle glutenholdige kornsorter.

  • quinoa
  • glutenfri havre
  • boghvede
  • hirse
  • amarent
  • brune ris
  • sorghum
  • majs
  • teff
  • mandelmel
  • kokosfibermel
  • græskarkernemel
  • kastanjemel

Det er alle glutenfrie melsorter, som er velegnet til bagning. Vælg fuldkornsmel eller flager.

Gluten er skjult i mange fødevarer

Er du på en glutenfri kostplan, skal du være opmærksom på, at der findes gluten i mange fødevareprodukter. Ikke kun i brød. Jeg bliver stadig overrasket, når jeg står i butikker og læser varedeklarationer. Der er gluten i så utrolig mange fødevarer i dag, at du skal se dig godt for, når du handler ind til en glutenfri kostplan.

Gluten kan bl.a findes i mange af disse fødevarer:

  • kødpålæg og pølser
  • mayonaise, ketchup
  • remoulade, dressing, sennep, bouillon
  • færdigretter
  • supper
  • bagepulver
  • frosne kartoffelprodukter
  • ristede løg
  • morgenmadsprodukter,müsli, guldkorn, havrefras m.fl.
  • pasta, nudler, makaroni, seitan, rasp, malt, madlavningsfløde
  • brød, kager, småkager, kiks
  • lakrids, vingummi, karameller, chokolade, is, chips
    øl, bygmalt

Læs varedeklarationen grundigt

Det er min anbefaling, at du altid læser varedeklarationer, når du køber fødevarer. Jeg synes det er vigtigt, at vi ved, hvad det er for stoffer vi sender ind i vores krop. Når du læser varedeklarationer, så kan gluten gemme sig i

  • stabilisator, fortykkelse, emulgering, modificeret eller hydroliseret stivelse
  • vegetabilsk protein
  • glucosesirup, maltose, maltodextrin

Fødevareindustrien anvender mange kemiske stoffer i deres produkter, for at de skal se indbydende ud, smage af mere og have en lang holdbarhed. Det er ikke stoffer som du har specielt godt af. Tag kontrol over din mad og tilbered den selv. Fra bunden og af gode nærende råvarer. Det kræver måske nye vaner og lidt mere planlægning i starten, men er det hele værd.

Glutenfrit brød

Køber du glutenfrit brød, er det også en god ide, at læse hvad producenten har kommet i brødet. Mange glutenfri produkter er raffinerede uden særlig mange fibre og næringsstoffer. De er sukkerholdige og tilsat smagsstoffer for at få brødet til at smage godt.

Prøv at bage dit eget glutenfri brød. Så finder du ud af, hvor få ingredienser der skal til. Det kan kræve lidt øvelse lige at få styr på konsistensen af dejen, men det kommer hurtigt. Du finder inspiration til glutenfri brødbagning her.

Nye vaner

Gluten er godt for nogen og dårligt for andre. Måske mærker du, at du reagerer uhensigtsmæssigt på gluten. Så giver det god mening at prøve at leve uden gluten, for mærke efter om du får det bedre. Måske mærker du ikke at du reagerer på gluten. Alligevel kan det være, at gluten trigger immunsystemet og derfor er årsag til symptomer i kroppen. Også i disse tilfælde er en glutenfri kostplan en mulighed i udredningen på at få det bedre.

Og så er der alle de heldige, der fint tåler gluten. De fortsætter selvfølgelig bare med at spise gluten og nyde det fuldt ud. Ingen af os er ens. Hvad der er sundt for den ene er ikke nødvendigvis lige så sundt for andre.

En glutenfri kostplan behøver heldigvis ikke at være besværlig. Det handler om at ændre vaner og lære at bruge nye råvarer.

Er en glutenfri kostplan sund?

En glutenfri kostplan kan være både sund og usund. Som med alt mulig andet handler det om at træffe gode valg, når du planlægger en glutenfri kost. Du skal spise masser af grøntsager, fibre, sunde proteiner og lidt godt fedt.

Sulten efter mere viden?

Vil du modtage nyheder i din indbakke?

Få nyheder om sundhed, kost og livsstil direkte i din indbakke.
Skriv dig op her.

Indholdet på denne side er udelukkende til informations- og undervisningsformål. Det kan ikke erstatte individuel undersøgelse, diagnose eller behandling. De råd og anbefalinger, du finder her, er generelle og skal altid tilpasses den enkelte. Eventuelle ændringer i kost, livsstil eller brug af kosttilskud bør ske med omtanke og ud fra din egen situation. Er du bekymret for dit helbred bør du kontakte din læge.